
Radio VRR
Nieuws uit de regio

Radio VRR
Boom bestraft beperkte snelheidsovertredingen voortaan via GAS-boetes: “Deze gelden gaan naar gemeente”
De gemeenteraad heeft de implementatie van de GAS 5-procedure goedgekeurd. Dat betekent dat kleine snelheidsovertredingen voortaan via een GAS-boete worden gesanctioneerd. Groot voordeel: dat bedrag vloeit naar de gemeentekas.
Boom heeft momenteel op vier straten trajectcontroles lopen via ANPR-camera’s: de Beukenlaan, de Nielsestraat, de Kapelstraat en de Kerkhofstraat. Als je minder dan 20 kilometer per uur te snel rijdt, mogen gemeenten dat sinds 2021 zelf bestraffen met een GAS-boete. In de gemeenteraad werd nu beslist om deze zogenaamde ‘GAS 5-procedure’ te implementeren. De opbrengst van de boete vloeit op die manier naar de gemeentekas.
“Kleine overtredingen tot 20 kilometer per uur boven de toegelaten maximumsnelheid zullen voortaan via een GAS-boete worden gesanctioneerd”, duidt burgemeester Jeroen Baert (N-VA). “Deze gelden gaan dus naar de gemeente in plaats van naar de federale overheid. Is de snelheidsovertreding hoger dan 20 kilometer per uur, dan blijft de overtreding onderworpen aan het strafrecht.”Oppositiepartij Vlaams Belang had haar bedenkingen: “Momenteel geldt in de vier straten van de trajectcontroles een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur”, aldus Hans Verreyt (VB). “Wij hebben er geen probleem mee dat er boetes worden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen boven 50 kilometer per uur. Maar het zou een makkelijke beslissing zijn om hier later een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in te voeren. Dan krijg je een jackpotsysteem, zoals in Rumst.”
bron:HLN
Schelle heeft voortaan twee elektrische deelwagens
Voortaan zijn de deelwagens van Stapp.in ook te vinden in Schelle. Met de elektrische wagens kan je je eenvoudig verplaatsen zonder een abonnement of waarborg te moeten betalen. In Schelle kunnen de auto’s op twee locaties gehuurd worden.
Onder impuls van het Nielse gemeentebestuur kan je over enkele weken verschillende elektrische deelwagens van Stapp.in zien opduiken in de Rupelstreek en Aartselaar. Ook Schelle sprong mee op de kar. Je vindt er sinds kort twee voertuigen: een aan het gemeentehuis, Peperstraat 38 en een aan de sporthal, Parklaan 1.
Inwoners kunnen een auto reserveren, openen, sluiten en betalen via de Stapp.in-app. Een belangrijk voordeel is dat je geen abonnement nodig hebt of een waarborg moet betalen. “Nadat je een account hebt aangemaakt, laad je een saldo op. Vervolgens kan je een wagen reserveren. De gebruikskost wordt bij het beëindigen van je rit verrekend met je saldo”, klinkt het bij de gemeente. Je betaalt per uur en per kilometer die je aflegt met de wagen. Voor een elektrisch voertuig bedraagt dat 3,80 euro per uur en 0,32 euro per kilometer. Na gebruik moet je de wagens steeds weer op de parking voor ‘deelwagens’ zetten.
Wie graag nog wat extra informatie heeft over het gebruik van de voertuigen kan op donderdag 12 juni deelnemen aan het infomoment met medewerkers van Stapp.in. Dat wordt georganiseerd op twee locaties: van 14 tot 16 uur in de hal van het gemeentehuis en van 19 tot 21 uur aan de Sint-Bernardusabdij.
bron:HLN
Willebroek sluit zich aan bij Gezonde Gemeenten: “Sleutelrol voor lokaal bestuur”
Het gemeentebestuur van Willebroek heeft het Charter Gezonde Gemeente ondertekend. Daarmee engageert men zich om te werken aan een goede gezondheid en levenskwaliteit voor de inwoners.
Gezonde Gemeenten integreren preventieve gezondheid structureel in hun meerjarenplannen. Zij implementeren beleid en acties die gericht zijn op het creëren van een gezonde leefomgeving en het stimuleren van gezonde keuzes. Met de expertise en ondersteuning van Gezondheidsmakers – die data, adviezen en concrete handvaten levert – wordt deze preventie duurzaam verankerd in lokaal beleid. Samen met een breed netwerk aan partners maken zij gezondheid zichtbaar en toegankelijk.
“Elke geïnvesteerde euro in preventie wordt op lange termijn meerdere keren terugverdiend. Maar het is niet alleen een kwestie van geld besparen. Een gezondere bevolking is gelukkiger en toont meer mentale veerkracht,” aldus Lies Vanhalle, teamcoach van Gezondheidsmakers regio Rivierenland. Zij ondersteunt samen met de rest van het team de lokale besturen.
Naast Willebroek ondertekenden ook Aartselaar, Berlaar, Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Schelle en Sint-Katelijne-Waver het Charter Gezonde Gemeente. Ook de gemeenten Boom, Bornem, Hemiksem en Niel zullen het charter later dit jaar ondertekenen. Vandaag werkt al meer dan 75 procent van de Vlaamse lokale besturen op een kwaliteitsvolle manier aan preventieve gezondheid.
bron:HLN
Rumst schenkt 3.000 euro aan aardbevingsslachtoffers in Myanmar
De gemeenteraad van Rumst besliste donderdagavond over een toelage van 3.000 euro aan Consortium 12-12. Dat geld is bestemd voor noodhulp aan Myanmar, waar eind maart een zware aardbeving plaatsvond. Die eiste intussen al meer dan 3.000 mensenlevens en maakte ruim een miljoen inwoners dakloos.
Het Belgische Consortium 12-12 - met onder meer Caritas, Oxfam en Dokters van de Wereld - is intussen ter plaatse en lanceerde een nationale oproep tot steun. De gemeente Rumst springt nu mee op de kar. De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem voor een brijdrage van 3.000 euro.
In totaal hebben bijna 20 miljoen mensen dringend hulp nodig. Volgens 12-12 zijn extra middelen cruciaal om ook de meest afgelegen dorpen te bereiken.
bron:HLN
Duffel zet in op propere openbare ruimtes: “Overtreders riskeren boetes tot 350 euro
Het lokaal bestuur van Duffel zet verder in op een propere gemeente. In totaal plaatste het 81 nieuwe vuilnisbakken. “Goed voor een totale capaciteit van 8.300 liter, bijna een verdubbeling van daarvoor.”
“Een propere gemeente begint met kleine inspanningen. Gooi je afval in de vuilnisbak, laat blikjes, sigarettenpeuken of snoeppapiertjes niet achter op straat en ruim hondenpoep netjes op. Zo maken we samen een groot verschil. Want afval achterlaten op openbaar domein, op straat of zelfs naast een vuilnisbak, dat is niet alleen storend, maar ook strafbaar. Overtreders riskeren boetes tot 350 euro”, deelt het lokaal bestuur mee.
“Om het gemakkelijker te maken om afval correct weg te gooien en de inwoners te sensibiliseren, heeft Duffel een vernieuwd vuilnisbakkenplan uitgerold, deden we acties met Mooimakers en handhavers van OVAM”, zegt Isabel Glorie (N-VA), schepen van Milieu. “In totaal plaatsten we 81 nieuwe vuilnisbakken, waarvan 79 met een capaciteit van 100 liter en 2 grotere modellen van 200 liter. Goed voor een totale capaciteit van 8.300 liter, bijna een verdubbeling van daarvoor.”
De nieuwe vuilnisbakken staan verspreid over het Duffelse grondgebied en zijn strategisch geplaatst op zichtbare, drukbezochte locaties. Met deze investering wil Duffel zwerfvuil verder tegengaan en bijdragen aan een nettere leefomgeving voor iedereen. “Onze technische dienst leverde fantastisch werk bij het plaatsen van de vuilnisbakken. Hun inzet zorgt ervoor dat we klaar zijn om de zomer in te gaan met propere en goed uitgeruste openbare ruimtes”,
bron:HLN
Rumst klinkt op vernieuwde straten
“Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar vandaag kunnen we zeggen: Rumst heeft een frisse start gekregen.” Dat zei schepen van openbare werken Geert Antonio (N-VA) bij de inhuldiging van niet één, maar twee vernieuwde delen van de gemeente. Zowel het dorpscentrum – met de Veerstraat, Vissersstraat, Markt en Kerkstraat – als de Hollebeekstraat kregen een volledig nieuw gezicht. Na jaren van voorbereiding, wateroverlast en werken in de regen, werd het lintje dit weekend officieel doorgeknipt.De heraanleg van de Hollebeekstraat en het centrum van Rumst is een verhaal van lange adem. De plannen dateren al van 2013, maar door jaren van voorbereiding, administratieve molens en onverwachte vertragingen - onder andere door het natste jaar ooit - duurde het tot 2024-2025 voor de werken afgerond werden. “Ik had nooit gedacht dat het 12 jaar zou duren”, gaf schepen van Openbare Werken Geert Antonio (N-VA) toe.
De heraanleg van het centrum - met de Veerstraat, Vissersstraat, Markt en Kerkstraat - draaide vooral om het aanpakken van wateroverlast en het veiliger maken van de straten. “Een hedendaags woonerf in kleiklinkers, met wegverspringingen om snelheid te minderen en groenelementen om een leefbare woonomgeving te creëren”, zei Antonio.
Opvallend in het nieuwe centrum: het plein op de Markt en voor de kerk. Dat moet een plek worden voor de jaarmarkt, de kermis én een parking doorheen het jaar. Rond de kerk werd de omgeving opgewaardeerd en er kwam een nieuw wandelpad richting de schoolpoort bij.
bron:HLN
studiolijn: +32 469 470 454
Radioreclame: +32 483 010 052
Markt 1 2840 Rumst